MartinairMartinair

by Philip Nederkoorn

Vervoer van reserve mast naar Volvo Ocean Race in Brazilië

Tijdens het vijfde traject in de Volvo Ocean Race 2014-2015, van Auckland (Nieuw Zeeland) naar Itajai (Brazilië), heeft Team Dongfeng zware averij opgelopen door een gebroken mast. Dongfeng is een Chinees gesponsord team met een Chinees/Franse bemanning o.l.v. de Franse skipper Charles Caudrelier.

Dongfeng leidde het klassement bij de start van ‘leg 5’, dat gezien wordt als het allerzwaarste gedeelte van de race waarbij de teams de meest extreme omstandigheden te verduren krijgen in de zuidelijke Grote Oceaan. Winden met orkaankracht, monstergolven en ijsbergen maken het tot een uiterst verraderlijk traject.

Niet ver van Kaap Hoorn sloeg voor Dongfeng het noodlot toe en brak de grote mast, vlak boven de 3e ‘spreaders’. Het lukte de bemanning in het uiterste zuiden van het continent een haven binnen te lopen en het overgebleven gedeelte van de mast te stabiliseren. Schip en bemanning zijn nu op motorkracht alsnog onderweg naar de finishplaats Itajai aan de Braziliaanse kust.

Ook al heeft Dongfeng de strijd in ‘leg 5’ moeten staken, en zij slechts 8 punten zullen krijgen, behoudt het team de 2e plaats in het algemeen klassement en daarmee kans op de eindzege. Naar verwachting is de finish van het laatste gedeelte eind juni in Gotenburg (Zweden).

De reserve mast voor Dongfeng lag in Dubai en is inmiddels aangekomen op Schiphol. Vandaag, donderdag 9 april, vliegt KLM/Martinair Cargo de mast op een Boeing 747 full freighter van Schiphol naar Sao Paulo. Het laden, door de neus van het vliegtuig, van de 30 meter lange mast is een bijzondere klus die veel voorbereiding en speciale aandacht vergt. Martinair Cargo heeft bij twee eerdere edities van de Volvo Ocean Race ook al eens een nieuwe mast vervoerd.

Na aankomst van de mast in Sao Paulo, vrijdagmorgen vroeg, zal het gevaarte met een vrachtwagen naar Itajai worden gebracht. Een reis van nog eens 3-4 dagen!

Hopelijk verloopt alles zodanig voorspoedig dat Dongfeng weer helemaal gereed is voor de start van ‘leg 6’ op zondag 19 april.

webonderhoud
About webonderhoud
Vervoer van reserve mast naar Volvo Ocean Race in Brazilië